Recepten

Heeft u een lekker recept met groenten uit eigen tuin en wilt u deze hier delen? Stuur deze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We zullen het recept hier dan plaatsen.

 

 

{magictabs}

Rabarber::Ingezonden door: Bert Talens.

rabarber


Rabarbercompote met gembersiroop

Voor 4 personen

6 stengels rabarber, 2 el citroensap, gembersiroop

Maak de rabarber schoon en snij in lange stukjes.

Breng de rabarber met aanhangend water, het citroensap en naar smaak 4-6 el gembersiroop in een pannetje aan de kook en laat in ca. 15 min. zacht worden.

Laat afkoelen en voeg naar smaak nog wat extra citroensap of gembersiroop toe.

Deze rabarbercompote is heerlijk als toetje met wat dikke yoghurt of hangop, maar ook perfect als basis voor de rabarbersoufflé.


Rabarbercake met amandelen

Voor 4 personen

200 g zachte boter, 200 g basterdsuiker,  4 eieren (op kamertemperatuur), 100 g gemalen bruine amandelen, 100 g bloem, zout, 400 g rabarber in stuikjes, 25 g (echte) vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 180oC. Vet een cakeblik in met wat boter en bestuif met wat bloem.

Klop de boter met de suiker in ca. 10 min. met een handmixer tot een witte crème.

Voeg een voor een de eieren toe, pas als het voorgaande ei volledig is opgenomen.

Het beslag is nu romig geel en heeft een verdubbeld volume. Schep de amandelen, bloem en een snufje zout erdoor, totdat een glad cakebeslag ontstaat. Verdeel over het cakeblik.

Meng de rabarberstukjes met de vanillesuiker en verdeel over het beslag in het cakeblik.

Bak in het midden van de oven in ca.75 min. gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéstokje in het midden van de cake te prikken: komt het stokje er droog uit, dan is de cake gaar. Zo niet, laat 'm dan nog ca. 5-10 min. verder bakken.

 

Rabarbersouffle

Voor 4 personen

500 g rabarber, 4 eiwitten, 240 g basterdsuiker, poedersuiker.

Verwarm de oven voor op 200oC. Vet 4 souffléschaaltjes (of andere ovenvaste schaaltjes of kopjes) in met wat boter en bestrooi met een beetje suiker. Snij de rabarber in stukjes, doe met aanhangend water in een pannetje of schaal en laat in ca. 20 min. gaar worden op matig hoog vuur of in de hete oven.

Laat de rabarber afkoelen en prak fijn met een vork. Klop ondertussen de eiwitten in een vetvrije kom, voeg de helft van de suiker toe en blijf kloppen totdat je stijve, glimmende punten krijgt.

Schep de rest van de suiker en de rabarberpuree zo snel mogelijk door de stijve eiwitten.

Verdeel over 4 schaaltjes en bak enkele minuten in het midden van de hete oven, totdat ze mooi gerezen en goudbruin aan de bovenkant zijn.

Bestrooi met wat poedersuiker en serveer direct.

Zodra ze uit de oven komen, beginnen ze met instorten, maar de smaak wordt er niet

minder om.


Rabarberchutney met balsamico

Voor 4 personen

6 stengels rabarber, 3 rode uien, 2 el bruine suiker, balsamicoazijn.

Maak de rabarber schoon en snij in lange stukjes.

Pel en snij de uien in partjes.

Breng de rabarber met aanhangend water, de uien, de suiker en naar smaak ca. 3 el azijn in een

pannetje aan de kook. Laat in ca. 20 min. gaar en bruin worden.

Laat afkoelen en voeg naar smaak nog wat extra azijn toe. Deze rabarberchutney is heerlijk bij oude kaas, zoals Parmezaan.

||||{/magictabs}